Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinde hava durumu oldukça değişkenlik gösterecek. Özellikle Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege kıyıları dışında kalan bölgeler parçalı ve çok bulutlu hava şartları ile karşılaşacak. Çoğu bölgede ise aralıklı yağışların meydana gelmesi bekleniyor.
Yağış Beklentileri
Ülkenin farklı bölgelerinde hava durumuna bağlı olarak çeşitli yağış biçimlerinin görülmesi öngörülüyor. Özellikle Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak şeklinde zaman zaman etkili olabilecek yağışların gerçekleşeceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Ordu, Şırnak, Hakkâri ve Siirt çevreleri ile Diyarbakır ve Batman'ın doğusunda yer yer kuvvetli sağanaklar bekleniyor. Dolayısıyla, bu bölgelerde yaşayanların dikkatli olmaları ve olumsuz hava koşullarına karşı tedbirlerini almaları önerilmektedir.

Buzlanma ve Don Tehlikesi
Sabah ve gece saatlerinde, özellikle iç kesimler ve doğu bölgelerinde buzlanma ve don olaylarının etkili olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, sürücüler ve yaya trafiği için risk oluşturabilir. Yağışların yanı sıra, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yüksek alanlarda ve Doğu Anadolu'nun dik yamaçlarında da çığ tehlikesi mevcut. Bu sebeplerle, bu bölgelerdeki vatandaşların ve ilgili yetkililerin dikkatli olması, gerekli tedbirleri alması büyük önem taşımaktadır.
Hava Sıcaklıkları ve Rüzgar Etkisi
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının hissedilir bir şekilde azalması bekleniyor. Ayrıca, rüzgarın genel olarak kuzey yönlerinden eseceği öngörülüyor. Güneydoğu bölgelerde ise rüzgarın güney yönlü hafif ve ara sıra orta kuvvette esmesi söz konusu. Marmara, Ege ve Orta Karadeniz ile İç Anadolu'nun güney ve batı bölgelerinde ise, rüzgarın zaman zaman kuvvetli (40-70 km/sa) esmesi bekleniyor. Akdeniz'de ise kısa süreli fırtınanın (70-90 km/sa) oluşabileceği öngörülüyor.
Uyarılar ve Alınması Gereken Önlemler
Yağışların yoğunluk kazanması, bazı olumsuz durumları beraberinde getirebilir. Özellikle, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı gibi bölgelerde sel, su baskını gibi olaylara karşı hazırlıklı olunması gerekiyor. Ayrıca, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksaklıklar, yağmur sırasında oluşabilecek kuvvetli rüzgar, meydana gelen buzlanma ve don olayları için vatandaşların dikkatli olmaları ve tedbirli davranmaları büyük önem taşımaktadır. Gece ve sabah saatlerinde don olayları nedeniyle tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilerin de önlem alması tavsiye edilmektedir.
Zirai Don ve Tarımsal Önlemler
Marmara, İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun batısı gibi bölgelerde gece saatlerinden itibaren beklenen zirai don olayının orta kuvvette, yer yer ise kuvvetli olabileceği öngörülüyor. Tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlara, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan sıcaklık tahminlerini dikkatle takip etmeleri ve zirai don oluşumuna karşı tedbir almaları önerilmektedir. Bu durum, tarımsal üretimi korumak adına hayati öneme sahiptir ve üreticilerin bu konuda hassasiyet göstermesi büyük önem taşımaktadır.